Waterschap Hollandse Delta  
Maaien
agrarische avonden 2017
 
 

Goeree-Overflakkee

Op Goeree-Overflakkee overheerst de klacht, dat er veel bagger met de maaikorf naar boven komt. Dit heeft echter geen negatieve gevolgen.

Hoeksche Waard

In de Hoeksche Waard verwacht men problemen, als de rietbermen niet worden gemaaid. ”Je kunt de drainagebuizen niet meer terugvinden en ruige bermen nodigen uit om afval in achter te laten.”

Voorne-Putten

Op Voorne-Putten vindt men de rietbermen een broeinest voor ratten. Daar is ook veel kritiek over het (gebrek aan) onderhoud aan natuurvriendelijke oevers. Veel belangrijke sloten groeien dicht en dat levert problemen op bij hevige regen. Agrariërs vragen of het waterschap hier rekening mee kan houden bij het bepalen van de maaifrequentie. 
 
Verder denkt een aantal aanwezigen dat Hollandse Delta lichtvaardig met de APV’s van verschillende gemeenten omgaat. Als voorbeeld wordt Nissewaard genoemd, waarin de bestrijding van het Jacobskruiskruid als verplichting is opgenomen in de APV. Ook Hollandse Delta houdt zich aan deze verordening.

IJsselmonde

Ook op IJsselmonde vreest men de opmars van het Jacobskruiskruid in de wegbermen. Dat is ook nog eens dodelijk voor paarden. In het meerjarenonderhoudsplan verplicht het waterschap zich om het Jacobskruiskruid te maaien.
 
   
 
Verkeersveiligheid
verkeersmaaien  

Op dit moment is er geen wettelijke verplichting om de wegbermen te maaien. In het najaar groeit er niet zo veel gras op de verkeersveiligheidsstroken. Daarom maait het waterschap in principe maar een keer. Als er via het waterschapsloket meldingen van onveilige verkeerssituaties binnenkomen, kan dat een reden zijn om extra te maaien.

 
 

Wegbermen

Ook het maaien van de overige delen van de wegbermen is niet direct noodzakelijk vanuit een wettelijke verplichting. Indien de laatste maaironde niet wordt uitgevoerd op de wegbermen geeft dit in een verruigd beeld met lang gras en veel onkruid. Er is geen duidelijk antwoord op de vraag of het waterschap actie onderneemt, als er allerlei ongewenste planten in de berm groeien die overwaaien naar de percelen met gewassen. Alleen voor distels en Jacobskruiskruid voert het waterschap een extra maaironde uit op verzoek of bij klachten.

Rietbermen

Door de tijdelijke aanpassing van het maaibeleid kunnen jonge wilgentakken flink uitgroeien. De kans bestaat dat de loten zich ontwikkelen tot bomen en op den duur een belemmering vormen voor het onderhoud. De vraag dringt zich op of agrariërs zelf de oevers langs hoofdwatergangen van het waterschap mogen maaien. Bijvoorbeeld om de drainagebuizen vrij te maken. Het waterschap heeft hiertegen geen bezwaar. 

Ecologisch

Een aantal wegbermen onderhoudt Hollandse Delta ecologisch. Het maaisel wordt opgeruimd, zodat de ondergrond kan verschralen. Na een aantal jaren krijgen bijzondere planten en kruiden een kans om zich te ontwikkelen in de wegbermen. “Een bloeiend schap met bloeiende keringen,” zoals een heemraad het verwoordt.
In de toekomst gaat het waterschap geleidelijk over naar risico gestuurd onderhoud. Daarbij wordt gekeken naar de balans tussen prestaties, kosten en risico’s.
 
     
 
 
Over het waterschap
 
Contact
 
 
 
 
 
Twitter
 
Facebook
 
Youtube